Välkommen till ett tryggt besök.

Press

Publicerad 14 november 2019

GöteborgsOperan startar låtskrivarcirkel

Några är studenter som ännu inte fått sin musik publicerad. Andra är rutinerade musiker med flera körverk bakom sig.
På söndag möts tolv olika tonsättare i GöteborgsOperans allra första låtskrivarcirkel.

Tidigare i höstas efterlyste GöteborgsOperan tonsättare från Västra Götalandsregionen. Frågorna som ställdes var enkla och raka: Skriver du musik som du vill att andra ska få höra? Behöver du hjälp att komma vidare i ditt komponerande?

Ett femtiotal olika ljudfiler med nykomponerad musik kom in och tolv tonsättare valdes ut till söndagens heldagsworkshop.

Malin Aghed, chef för Skapa – GöteborgsOperans verksamhet för deltagande och gemensamt skapande – fick idén till en låtskrivarcirkel under ett möte på operans dramaturgiat. Hit skickas ofta libretton, texter, manus och idéer men sällan ljudfiler med ny musik. 

När hon senare letade kompositörer till olika projekt inom Skapa upptäckte Malin Aghed att hon gjorde som de flesta av oss gör: man frågar de man redan känner till.

Att skapa en ny och utvecklande mötesplats för tonsättare – unga, gamla, rookies och proffs – kan ge många ringar på vattnet, menar Malin Aghed:

– Vi vill inte bara erbjuda en plattform för tonsättare att utvecklas, det ligger i vårt egenintresse och ansvar att upptäcka fler duktiga kompositörer i regionen som vi inte känner till. Vi vill bredda vårt utbud bland de tonsättare som arbetar med oss, hitta stilar och förmågor som vi inte visste om.

Malin Aghed vill att söndagen inleder arbetet med att få till en form för gemensam utveckling, kreativitet och utvecklande feedback. Hon ser den första låtskrivarcirkeln som en testbädd som förhoppningsvis blir årligt återkommande.

– Vi har en mycket kvalificerad pilotgrupp som vi ser fram emot att få jobba med. Vi formar denna nya plattform tillsammans.

På söndag kommer de tolv deltagarna bland annat att spela upp musik för varandra, träna sig i att ge och ta emot utvecklande feedback och i mindre grupper arbeta vidare med det material var och en har med sig. Ett halvdussin medarbetare från GöteborgsOperan lyssnar och deltar aktivt på olika sätt under dagen.

Temat för operans första låtskrivarcirkel är ”jul”. Och som ett slags bonus kan musik som tonsättarna arbetar med på söndag komma med i nästa års julföreställning på Stora scen, en föreställning som operahuset just nu tar fram. Men det är inte målet med låtskrivarcirkeln, poängterar Malin Aghed.

– Om vi som institution kan ordna en utvecklande mötesplats för tonsättare och både få och ge syre till varandra så är det stort.

När: Söndag 17 november kl 11-17

Var: GöteborgsOperan

Läs mer om Skapas arbete här 

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen