Välkommen till ett tryggt besök.

Press

Publicerad 24 juni 2019

Henning Ruhe ny konstnärlig chef Opera/drama på GöteborgsOperan

Tyske Henning Ruhe blir ny konstnärlig chef Opera/drama vid GöteborgsOperan. Han kommer närmast från prestigefyllda Bayerische Staatsoper i München, där han sedan 2017 varit operativ chef för den konstnärliga verksamheten, med ansvar inom bland annat repertoarläggning och rollbesättning.

– Vi är mycket glada över att ha lyckats rekrytera Henning Ruhe, som uppfyller alla de kriterier vi letade efter hos en konstnärlig chef för Opera/drama. Han besitter en djup och bred kunskap om musikdramatik samtidigt som han är en erfaren, modig och lyssnande ledare med ett starkt driv, van att arbeta i stora, komplexa organisationer. Han har i flera år verkat på absolut högsta internationella nivå. Jag ser fram emot ett nära, inspirerande och fruktbart samarbete, säger Christina Björklund, vd på GöteborgsOperan.

Henning Ruhe, född 1978 i Hamburg, är utbildad vid det högt ansedda Franz Liszt-konservatoriet i Weimar. Som konsertpianist vann han nationella och internationella tävlingar och gav solo- och kammarkonserter i Europa, Nordamerika och Asien. Han har bland annat uppträtt i Carnegie Hall i New York, Wigmore Hall i London, BunkaKaikan i Tokyo, på Lucerne-festivalen och på Tjajkovskij-konservatoriet i Moskva.

Henning Ruhe
Wilfried Hösl

Henning Ruhe är även utbildad i ledarskap inom konstnärlig verksamhet (Arts Management) och har arbetat som chef på Staatsoper Berlin, Théâtre du Châtelet i Paris, på IMG Artists i New York och nu senast på Bayerische Staatsoper i München – ett av världens högst ansedda operahus.

Där har han sedan 2008 lett verksamheterna med fokus på unga, deltagande och lärande, unga artister samt internationella projekt och turnéer av olika slag. 2017 blev han operativ chef för husets konstnärliga verksamhet (Headof Artistic Administration) med ansvar för bland annat repertoarläggning och rollbesättning.

Henning Ruhe har arbetat nära konstnärliga team i arbetet med nya uppsättningar och är konstnärlig ledare för Münchens operafestivals mer experimentella och nyskapande gren. Han har ett brett internationellt nätverk och sitter i styrelsen för operahus-nätverket Opera Europa.

– Jag ser fram emot att börja på GöteborgsOperan, ett hus som internationellt är känt för sin färgstarka och högkvalitativa repertoar. Medarbetarna brinner för konsten, och husets sätt att arbeta erbjuder fantastiska möjligheter till inspirerande uppsättningar. Positionen som konstnärlig chef Opera/drama ger mig chans att använda de bästa av mina internationella erfarenheter, från både på och bakom scen, till att skapa spännande musikdramatik tillsammans med alla nya kollegor. Musikdramatik har en unik potential att beröra både hjärtat och hjärnan. Genom att utforska detta tillsammans med invånarna i Göteborg och Västra Götaland hoppas jag väcka ännu fler människors entusiasm över den konstform som är mig och GöteborgsOperans medarbetare så kär. Jag är ytterst tacksam för det förtroende GöteborgsOperan visar mig, och ser fram emot vår gemensamma framtid, säger Henning Ruhe.

Henning Ruhe kommer att tillträda som konstnärlig chef Opera/drama vid GöteborgsOperan på 50% den 1 januari 2020 för att efter sommaren 2020 vara i Göteborg på heltid.

Mer om Henning Ruhe här

För intervjuförfrågningar till Henning Ruhe: Christoph.Koch@staatsoper.de, +49 89 2185 1020

För övriga pressfrågor kontakta press@opera.se, 031-108035

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen