Välkommen till ett tryggt besök.

Press

Publicerad 28 januari 2019

Italienska favoriter i succéuppsättning – fyra skäl att kolla in Cavalleria rusticana & Pagliacci

Lördagen den 9 februari är det premiär för den italienska operadubbeln "Cavalleria rusticana & Pagliacci" på GöteborgsOperan. Här är fyra anledningar till varför det är intressant.

1. Verkliga känslor och situationer

"Cavalleria rusticana" och "Pagliacci" – som i Sverige också går under namnen "På Sicilien och Pajazzo" – innebar 1889 startskottet för verismen, en operastil där vanliga människors svagheter och begär granskas och berättas så verklighetstroget som möjligt. Båda verken flödar av passion innan svartsjukemord sätter punkt för respektive opera. Enaktarna, skrivna 1889 av Mascagni respektive Leoncavallo, var inte tänkta att ges tillsammans, men sedan sekelskiftet 1900 har de varit ständiga parhästar.

Uppsättningen med premiär på GöteborgsOperan den 9 februari tar oss till en liten italiensk by, med bageri och soldammigt torg, någon gång under det sena 1980-talet. Rodula Gaitanou, som står för regin i Göteborg, är mån om att gestaltningen ska kännas äkta.
– Det vi försöker gestalta på scen är verkliga känslor och mänskliga situationer. Passioner i mänskliga själen som vi alla har mött, bevittnat och erfarit. Som regissör vill jag komma in till hjärtat av bilderna, där det nästan blir smärtsamt att se. Du ska få gåshud, säger hon.

2. En hitkavalkad som älskas av både Hollywood och världens operahus

Vad har inledningen till Scorseses film "Tjuren från Bronx" gemensamt med klimax i Francis Ford Coppolas Gudfadern-trilogi? Det instrumentala intermezzot från operan "Cavalleria rusticana".
Hollywood älskar italiensk opera och inte minst dessa två verk. Musiken har hörts i allt från Kellogg’s-reklam, The Sopranos och The Simpsons – där Pagliacci framförs på Colosseum av både Krusty the Clown och Sideshow Bob (som vill döda familjen Simpson). Såväl Woody Allen och Brian De Palma har använt musiken. Tack vare mängder av vackra passager, körinsatser, tacksamma melodier och dramatisk urkraft ingår verken också i operahusens tio i topp-repertoar. Arian "Skratta, Pajazzo" och "Påskkören" är två välkända stycken i denna hitkavalkad.

3. Prisbelönt uppsättning som gjort succé runtom i världen
Denna succéproduktion signerad regissören Damiano Michieletto är ett samarbete mellan Royal Opera House i London, GöteborgsOperan, Opera Australia i Sydney och La Monnaie i Bryssel. Vid premiären i London 2015 vann den Olivier Award för Bästa operauppsättning. Därefter har uppsättningen även gjort succé i Bryssel och Sydney. The Guardian kallade den ”A notable success” och Financial Times skrev: “Guaranteed to touch boiling point”

4. Intressanta namn – på scen och i orkesterdiket

På dirigentpulten finns italienske maestron Pier Giorgo Morandi, en absolut expert på denna typ av musikdramatik, och som tidigare dirigerat "Ödets makt", "Tosca" och "Rigoletto" på GöteborgsOperan. I rollen som Silvio ser vi Luthando Qave, som förra säsongen gjorde succé som Figaro i "Barberaren i Sevilla" på GöteborgsOperan. Mamma Lucia görs av Rosalind Plowright, brittisk mezzosopran med 40 års internationell karriär på världens stora operahus, inklusive La Scala, Metropolitan, Royal Opera och Staatsoper Berlin. Detta blir hennes första roll i Sverige. Tomas Lind gör som Canio en av de mest krävande italienska tenorrollerna. Som hans unga hustru Nedda syns Ida Falk Winland/Carolina Sandgren, medan det forna kärleksparet Santuzza och Turiddu, gestaltade av Joachim Bäckström och Annalena Persson/Katarina Karnéus, vräker ut sina frustrationer och sin åtrå.

Premiär lördag 9 februari kl 18:00, Stora scenen. Speltid 3 timmar och 10 minuter, inkl en Paus.  Spelas 9 febr-31 mars 2019.

Mer info om uppsättningen, team och roller, hittar du här

SAMTAL INFÖR PREMIÄREN
”När spärrarna brister”

Torsdag 31/1 kl 19 på Lilla scenen. Medverkar gör Rodula Gaitanou (regissör), Pier Giorgio Morandi (dirigent), Åke Zetterström (Alfio), David Benelbaz (psykolog) m. fl. Moderator för operasamtalen är GöteborgsOperans dramaturg Göran Gademan. Musikaliska avsnitt utlovas, vid flygeln Karin Holm. Samtalet hålls på engelska. Fri entré, begränsat antal platser.

FÖRESTÄLLNINGSFAKTA

Cavalleria rusticana
Opera i en akt av Pietro Mascagni (1863–1945). Libretto Giovanni Targioni-Tozzetti och Guido Menasci efter Giovanni Vergas novell.

Pagliacci

Opera i en akt av Ruggiero Leoncavallo (1857–1919). Libretto av tonsättaren.

Samproduktion med Royal Opera House, Opera Australia och La Monnaie.

Sjungs på italienska med svensk och engelsk översättning på textmaskin.

Premiären direktsänds i Sveriges Radio.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen