Välkommen till ett tryggt besök.

Press

Publicerad 13 juni 2019

Katrín Hall fortsätter som konstnärlig chef för GöteborgsOperans Danskompani

Nu är det klart att Katrín Hall får förlängt förordnande som konstnärlig chef för GöteborgsOperans Danskompani.

– Jag är innerligt glad och stolt över att få behålla Katrín Hall som konstnärlig chef för vårt suveräna danskompani. Hennes visioner och konstnärliga kompass har sedan hon tillträdde 2016 starkt bidragit till att danskompaniet idag är ett av Europas högst ansedda danskompanier, som attraherar de mest eftertraktade koreograferna och dansarna. Hon har också arbetat helhjärtat för att danskompaniet ska bli hemmapublikens, Västra Götalandsregionens, eget danskompani. Publik- och kritikerframgångar på Stora scenen och internationella turnéer har följts av turnéer i regionen. Genom öppna repetitioner, publiksamtal, fysiska introduktioner och en alldeles nyss genomförd och lyckad dansfestival har hon breddat vägen för en ny och stor publik att komma dansen nära, säger Christina Björklund, GöteborgsOperans vd.

Isländska Katrín Hall tillträdde som konstnärlig chef för GöteborgsOperans Danskompani hösten 2016 på ett fyraårigt förordnande. Nu förlängs alltså förordnandet med fyra år till, från 2020 till 2024.

– Att nå den position som GöteborgsOperans Danskompani har idag har varit en lång resa som pågått länge. Jag är oerhört stolt över att få leda detta makalösa kompani, dessa unika konstnärer som dansarna är, i fyra år till och gemensamt ta oss an den utmaning det innebär att behålla vår position. För att lyckas krävs att vi vågar fortsätta ta risker och förblir ett kompani med tydlig identitet, stark röst, stort mod och stort hjärta. Det finns just nu ingen plats jag hellre vill vara på i dansvärlden än här, som ledare för ett danskompani som ger allt, både konstnärligt och personligt, säger Katrín Hall.

GöteborgsOperans Danskompani är Nordens största och ett av Europas främsta samtida danskompanier och består av 38 dansare från hela världen. 2018 fick kompaniet två tunga utmärkelser: dels Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris 2017 (första gången priset gick till ett kompani), dels priset i kategorin ”Årets magi” på Scenkonstgalan.

Säsongen 2018/2019 satte kompaniet rekord i såväl publik som antal uppsättningar: hela tolv dansverk – fem premiärer, tre nypremiärer och ytterligare fyra verk som framförts på turné i Paris, London, Turin, Madrid, Pamplona, Porto och flera städer i Kina.

Säsongen 2019/2020 inleds redan den 6 augusti med att kompaniet ger en föreställning på Stora scenen under Gothenburg Culture Festival. Den 11 oktober är det Sverige- och världspremiär för Virus/Love – två dansverk av Ohad Naharin och Roni Haver/Guy Weizman och i mars 2020 en dubbel världspremiär av Yoann Bourgeois och duon Honji Wang/Sébastien Ramirez under danskvällen Beyond.

Länk till Katrín Halls cv

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen