Välkommen till ett tryggt besök.

Press

Publicerad 26 augusti 2019

Operasäsongen rivstartar med ”Figaros bröllop” – Sofie Asplund återvänder till sensationella genombrottsrollen

Operasäsongen drar igång på samma sätt som våren avslutades: med Mozarts älskade opera "Figaros bröllop", fylld av klasskonflikter, missförhållanden, kärlek och fullständig förvirring.
Sofie Asplund tar nu över rollen som Susanna – genombrottsrollen som skapade sensation.

Den ursprungliga premiären av Stephen Langridges uppsättning av "Figaros bröllop" 2014 omgärdades av stor dramatik. Den då nyutexaminerade sopranen Sofie Asplund fick göra ett hastigt inhopp för en plötsligt influensasjuk Ida Falk Winland som Susanna, hela sju veckor före sin egen planerade ”Susanna-premiär”.

Dagen efter kunde man i tidningarna läsa om ett ögonblick all operapublik vill vara med om en gång i livet: ett sensationellt genombrott.

Efteråt sa regissören och dåvarande konstnärlige chefen för opera/drama Stephen Langridge så här i Göteborgs-Posten:
– Sofie är en stjärna. Och det är en enorm roll. Men för att vara ärlig, jag var faktiskt lugn, jag har jobbat med Sofie förut och visste att hon skulle göra bra ifrån sig.

Var hon själv lika lugn?

– Hon var nervös utav bara helvete.

Fyra år senare försökte Sofie Asplund själv minnas premiärkvällen i ett porträtt i GP:s helgbilaga Två Dagar:

– Jag minns knappt något alls från den kvällen. Allt var bara adrenalin. Jag gick ut på scenen och var inne i det. Jag hann inte repa ­igenom hela pjäsen, utan det var vissa saker som vi fick köra på volley. Men jag blev aldrig nervös. Det fanns som ingen tid för det. Det var en riktig upplevelse. Som jag inte kommer ihåg.

I dag är Sofie Asplund en av Sveriges mest efterfrågade och prisade sopraner.  Stephen Langridges hyllade uppsättning hade nypremiär för tredje gången i maj och får öppna stora scenen på allvar inför hösten. Vi möts såklart av samma snabba, smarta och roliga uppsättning med samma ensemble som i våras. Med undantaget att Mia Karlsson, som fick lysande recensioner för sin rolltolkning av Susanna, delar på rollen tillsammans med Sofie Asplund, som nu tar över Susanna.

Ida Falk Winland, som alltså 2014 sjöng Susanna, debuterade i våras som grevinnan. Greven som utnyttjar sin makt – men förlöjligas och förlorar – sjungs av GöteborgsOperans baryton Mattias Ermedahl. Henning von Schulman gästar som Figaro, en roll han tidigare gjort på bland annat Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Några citat ur recensionerna (maj 2019):

”Mozarts musik sprudlar. Och Mia Karlsson och Ida Falk Winland strålar tillsammans.” (GP)

”En operakväll att minnas.” (Borås Tidning)

”Adrian Angelico”…”gör här en lysande komisk roll som Cherubin med stark scennärvaro.” (GP)

”Med perfekt intonation och en gudomlig sopranstämma äger Falk Winland varje millimeter av det scenrum hon befinner sig i.” (Sveriges Radio Sjuhärad)

"Figaros bröllop" är ett av operavärldens mest älskade verk tack vare Mozarts förrädiskt enkla och genialiska musik. Navet i handlingen är grevens vilja att få tjänsteflickan Susanna i säng. Men Susanna ska gifta sig med sin älskade Figaro, grevens betjänt. Susanna och den bedragna grevinnan Rosina tar hjälp av den unge praktikanten Cherubin för att klämma åt greven. Precis som i originalberättelsen genomsyras Stephen Langridges uppsättning av klasskonflikter och revolutionära tankar, men vi har placerats i ett Andalusien i slutet av Francos regim.

För scenografin och kostymdesignen står George Souglides (på GöteborgsOperan tidigare även med "Ariadne på Naxos" och "A Flowering Tree"). Dirigent är skotten Rory Macdonald med förflutet på bland annat Royal Opera House och Glyndebourne.

Mer om uppsättningen här

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen