Välkommen till ett tryggt besök.

Press

Publicerad 5 mars 2019

Snart premiär för rockfylld rymdmusikal – eller rock’n’roll-mästerverket Shakespeare aldrig skrev

Vad får du om du blandar ösiga rock ’n’ roll-låtar från 1950- och 1960-talet, Shakespeares pjäs "Stormen" och en science fictionfilm från 1950-talet?
Musikalen "Return to the forbidden planet", med premiär den 15 mars på Skövde-scenen. 
– Det här är underhållning som inte liknar något annat, det är skruvat, smart och knäppt på samma gång, säger Rikard Bergqvist, regissör.

Fredag den 15 mars har musikalen "Return to the forbidden planet" premiär på GöteborgOperans Skövdescen. Efter en period i Skövde drar hela produktionen sedan ut på turné till ett halvdussin orter i Västra Götaland, för att till sist landa på GöteborgsOperans Stora scen från den 27 april.

"Return to the forbidden" planet består av rock ’n’ roll (låtar som "Great balls of fire", "Pretty woman", "Good vibrations" och "Born to be wild"), humor, spektakulära scenkläder, led-skärmar – med musikalartister och ett rockband på scenen. Publiken är medresenärer när rymdskeppet kraschar på en planet under en meteorstorm.

Låter det galet?

Det är det, intygar regissör Rikard Bergqvist, som även översatt och bearbetat den extremt brittisk-fyndiga dialogen, skriven på blankvers. Den som kan sin Shakespeare kommer att känna igen meningar från hans olika verk.

– Musikalen kan liknas vid en hybrid av "The Rocky Horror Show", retro-sci-fi, Shakespeare, komedi och massa bra musik, säger Rikard Bergqvist och kokar ner stämningen från repetitionerna till:

– Ett jäkla drag. Bra sväng, cool koreografi, komik, kärlek och hat.

Musikalen är inspirerad av den kultstämplade science fiction-filmen "Forbidden planet" från 1956 och pjäser av Shakespeare, framförallt "Stormen". Berättelsen och låtarna vävs samman till en kosmiskt äventyrlig musikal. "Return to the forbidden planet" var en succé i West End och har belönats med en Olivier Award för Bästa nya musikal (1989).

Vad handlar den om?

En stormig natt för länge sedan – någon gång på 2000-talet – skapade forskaren Prospero en revolutionerande formel. Hans fru Gloria, som insåg faran, skickade iväg sin make rätt ut i rymden. Vad hon inte visste var att deras dotter låg och sov i rymdskeppet och slungades in i framtiden tillsammans med sin pappa. Åratal senare är Kapten Tempest på ett rutinuppdrag i yttre rymden när hans rymdskepp dras in mot D’Illyria – den förbjudna planeten. Och äventyret kan börja.

Rikard Bergqvist är dramatiker, regissör och skådespelare. På GöteborgsOperan har han regisserat "Trollflöjten" och "Rigoletto", skrivit och regisserat musikteaterpjäserna "Zvea", "Kråksång" och "Grymt!" samt svarat för bearbetning, översättning och regi av musikalerna "Stoppa världen! - Jag vill kliva av", "The Rocky Horror Show", "My fair lady", "The last five years", "Carmencita Rockefeller - prinsessa av Japan" och dundersuccén "Hair". 2019 är han dessutom Göteborgsaktuell som regissör till Magnus Ugglas show på Rondo.

I rollerna ser vi bland andra Lars Hjertner, Anna-Maria Hallgarn, Fredrik Wentzel och Albin Ljungqvist. Musikaliskt ansvarig är Mathias Venge.

PREMIÄR 15 mars kl 19.00, GöteborgsOperan Skövdescenen. Speltid: 2 timmar och 30 minuter, inkl. 1 paus. Musikal av Bob Carlton. Regi, översättning och bearbetning av Rikard Bergqvist.

Sånger på engelska och talad dialog på svenska. Spelas 5 mars – 5 maj 2019, Skövde, turné, Göteborg.

TURNÉORTER: Trollhättan, Åmål, Mellerud, Kungälv, Kungsbacka, Falköping. 

MER OM: Film från repetitionen, detaljerad spel- och turnéplan, hela team- och medverkandelistan och mer om uppsättningen här

PRESSKONTAKT: Intervjuförfrågningar och recensionsbiljetter, kontakta press@opera.se, 031–108035. Press- och föreställningsbilder kommer att finnas på opera.se senast måndag 11 mars.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen