Välkommen till ett tryggt besök.

Press

Publicerad 16 oktober 2019

Urpremiär för ”Rakel och Oraklet” – nyskriven musikal för barn mellan 6 och 8 år

Den 24 oktober är det urpremiär för ”Rakel och Oraklet” – ny musikal för den allra yngsta publiken. En magiskt kompakt föreställning med stora känslor. 

Att ha en vän är bland det bästa som finns. Men vad gör man när man blir osams och dessutom kanske inte ställt upp som man borde? Hur gör man allt bra igen? Och kan ett Orakel, som ska ha svar på alla frågor i världen, verkligen veta?

"Rakel och Oraklet". Frida Rolfsdotter Thurfjell, Hanna Brehmer, Anders Wängdahl och Per Larsson.

Anders Wängdahl (idé, manus och regi) och Per Larsson (musik) står bakom GöteborgsOperans nyskrivna minimusikal – en musikalisk saga för vår yngsta publik, barn mellan sex och åtta år. 

– Det här är musikteater som är rolig, spännande och även lite otäck, en berättelse där vi tar barnpubliken på lika stort allvar som vi gör med vår vuxna publik, säger Anders Wängdahl.

I berättelsens centrum finns Rakel, som behöver ge sig ut på en lång, vindlande resa för att få hjälp av Oraklet med att hitta svaret på hur hon ska kunna göra sams med sin vän Viktor igen.

Historien utspelar sig i en rad miljöer, finurligt uppbyggda som en enorm pop-up-bok (1,90 meter X 1,90 meter) – där skådespelarna på ett både konkret och magiskt sätt kan förflytta sig mellan Rakels rum, skolgården och den stjärnupplysta gläntan i skogen på vandringen till Oraklets grotta.

– Ser man ”Rakel och Oraklet” så hoppas vi att man ska känna starkt för karaktärerna. Alla behöver öva sig i medkännande och empati – och musikteater är en bra träningsväg, säger Anders Wängdahl.

Team och medverkande:

Bakom musiken (och i rollen som Pentti) står Per Larsson, verksam som musiker, arrangör och kompositör. På GöteborgsOperan har Per Larsson varit kapellmästare och medverkat ibland annat ”Zvea”, ”Marilyn Monroe”, ”Charlie Chaplin”, ”Min mamma är en drake”, ”Lite Lennart”, ”Lasse-Majas Detektivbyrå” och ”Shanghai”. 2017-2018 framfördes hans barnopera ”Väldens bästa tårta” på GöteborgsOperan och runtom i Västra Götaland och 2018-2019 stod han för den musikaliska ledningen i ”Mitt livs berättelse”.

Anders Wängdahl (idé, manus, regi och i rollerna som Viktor och Oraklet) är en välkänd musikalartist som på GöteborgsOperan har medverkat i en mängd musikaler, bland annat som Jehan Frollo i ”Ringaren i Notre Dame”, Monsieur André i ”The Phantom of the Opera”, Hubert i ”Hair”, Mingo i ”Crazy for you” och Benny i ”Guys and Dolls”. Anders är en tredjedel av underhållningsgruppen Duratrion som har skrivit och medverkat i GöteborgsOperans julshower ”Jultrad-i-trion” och ”En julsaga”. 

För scenografi och kostymdesign står Axel Boberg Ragnerstam. Han har tidigare arbetat bland annat vid Småland Musik och Teater och som attributmakare och rekvisitör på GöteborgsOperan

I rollen som Rakel ser vi Hanna Brehmer: musikalartist och återkommande gäst på GöteborgsOperan. Här har hon gjort rollen som Skorpan i ”Bröderna Lejonhjärta”, Neleus i ”Mary Poppins” och Korgossen i ”Romeo & Julia” samt ett flertal familjeföreställningar så som ”Tjolahopp, tjolahej!” och ”Nu börjar det!”.

Frida Rolfsdotter Thurfjell, musiker (och i rollerna som Sian och Arnab). Frida är utbildad saxofonist vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Hon spelar tenor och sopransaxofon och har tidigare arbetat på bland annat Folkteatern och GöteborgsOperan. 2011 både komponerade och framförde hon sin musik på scen i dansteaterföreställningen ”Raderna Emellan” på GöteborgsOperans Lilla scen. Hon har medverkat på flertalet konserter tillsammans med GöteborgsOperans Barn- och Diskantkör. Som musiker tycker hon om att röra sig i gränslandet mellan dans, teater och musik.

Urpremiär på GöteborgsOperan Skövdescenen 24 oktober (skolföreställning). 

Spelas i Skövde 24-27 oktober.

I Göteborg 29 oktober-16 november.

På turné i Västra Götalandsregionen våren 2020, från mitten av januari till mitten av mars. Turnéorter meddelas senare. 

Längd:  cirka 30 minuter.

Mer info och speldatum här

Rakel och Oraklet görs inom ramen för Skapa, som är GöteborgsOperans kreativa verksamhet med inriktning på deltagande och gemensamt skapande. 

Mer om Skapa här 

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen