Välkommen till ett tryggt besök.

Press

Publicerad 20 november 2019

Valkyrian intar GöteborgsOperans Stora scen

Det fyraåriga kraftprovet att för första gången ge hela Wagners "Nibelungens ring" i Göteborg går nu in i sin andra fas.

Premiär för "Valkyrian" den 1 december.

Förra hösten fick vi se hur resan mot världens undergång inleddes i prologen "Rhenguldet". Söndag den 1 december är det premiär för "Valkyrian" – en komplex berättelse om kärlek, svek och hjältemod.

– "Valkyrian" undersöker den problematiska målkonflikten mellan de lagar vi behöver och den frihet vi längtar efter. Överguden Wotans makt bygger på regler och förordningar, understödda av en mängd kontrakt och avtal. Hans auktoritet har dock ett skyhögt pris, både för honom själv och för världen: naturen har plundrats på dess resurser och Världsasken har skadats. Denna kris kräver nytt tänkande och förändrade beteenden: Wotan behöver en fri och olydig hjälte som inte böjer sig för konventioner. Ett generationsskifte är också nödvändigt, det är inte svårt att se en nutida analogi med en äldre generation som överlåter till sina barn att förhindra den katastrof de själva har orsakat, säger regissören Stephen Langridge.

I rollen som Wotan syns återigen Anders Lorentzson och som Wotans hustru Fricka Katarina Karnéus, 2018 utnämnd till hovsångerska och mottagare av Svenska Dagbladets Operapris. Som Brünnhilde ser vi AnnLouice Lögdlund, som Sieglinde Elisabet Strid och som Siegmund återser vi Brenden Gunnell (Loge i "Rhenguldet"). De fyra operorna dirigeras av Evan Rogister, chefsdirigent på USA:s nationalopera i Washington.

– Det är ett innerligt nöje att få fortsätta den konstnärliga resan med Wagners Ringen tillsammans med de exceptionella medarbetarna på GöteborgsOperan, på de konstnärliga och tekniska avdelningarna, ja rakt igenom hela operahuset. Vid sidan av Wagners mest känslomässigt direkta musik finns här även hans mest mänskliga karaktärer och drivna berättelse. Detta har gjort arbetet med "Valkyrian" till en av de mest tillfredsställande upplevelserna i mitt yrkesliv, säger Stephen Langridge.

Och ja, det är i "Valkyrian" man får uppleva den berömda "Valkyreritten" – ofta använd som filmmusik, till exempel i Francis Ford Coppolas film "Apocalypse now". "Valkyrieritten" fick närapå taket att lyfta från GöteborgsOperan den 17 maj 2018 då den avslutade den stora operagalan "Birgit Nilsson 100 år". "Valkyrieritten" sjöngs då av åtta världssopraner. AnnLouice Lögdlund, Elisabet Strid och Matilda Paulsson var tre av dem.

Tetralogin "Rhenguldet", "Valkyrian", "Siegfried" och "Ragnarök" har påverkat hela musikhistorien och hur vi ser på scenkonst. Den musikaliska berättelsen spänner över tre generationer och fyra operor med en sammanlagd speltid på över 15 timmar. Mellan 2018 och 2021 sätter GöteborgsOperan upp stadens första Ringcykel någonsin. En del per år, med final år 2021. För regin svarar GöteborgsOperans före detta konstnärlige ledare för opera/drama, Stephen Langridge, som från sommaren 2019 är ny konstnärlig ledare för brittiska operahuset Glyndebourne. Han återkommer varje år för att regissera Ringens alla delar. För scenografi och kostymdesign står den prisbelönta engelska scenografen Alison Chitty.

GöteborgsOperan har länge prioriterat miljöfrågor och anses vara en föregångare i branschen. Det fyraåriga arbetet med "Nibelungens ring" är en nationellt och internationellt uppmärksammad testbädd för hållbar scenkonst. Dekor av trämaterial tillverkat av spillvirke, miljövänlig eld, växtbaserad färgning av kostymer och egentillverkat, mer miljö- och människovänligt smink är några exempel på vad huset arbetat med. Vi arbetar också för att utveckla våra processer och i detta samarbetar vi med lärosäten, företag, konstnärer och andra operahus i Europa. Miljötematiken är central för hela verket. Prologen "Rhenguldet", som inledde "Nibelungens ring", börjar med ett ingrepp på naturen när Alberich stjäl guldet från floden Rhens botten, vilket blir starten för en nedåtgående spiral av mord, maktmissbruk och miljöförstöring.

Premiär söndag 1 december kl 15:00. Musikdrama i tre akter av Richard Wagner (1813–1883). Speltid ca fem timmar, inklusive två pauser. Sjungs på tyska, textas på svenska och engelska. Spelas 1 december 2019 – 19 januari 2020 på Stora scenen.

Ladda upp inför "Valkyrian":

  • Samtal om "Valkyrian", med delar av det konstnärliga teamet och ensemblen: ”Civil olydnad – vart för den oss?” Onsdag 20 november, kl 19-20, Lilla scenen. Fri entré.
  • Filmvisning av "Rhenguldet", inspelad under spelperioden 2018. Visning vid fyra tillfällen, Lilla scenen. Fri entré, biljett krävs. Läs mer här: https://sv.opera.se/forestallningar/filmvisning-av-rhenguldet-2019-2020/

Premiärdagen 1 december:

  • "Vem är en hjälte?" – en föreställning av och med ungdomar som utifrån temat i "Valkyrian" har skapat ett nytt verk. Lilla scenen, kl 14:25. Fri entré. Längd ca 30 minuter.
  • Jesper Walderstens prisbelönta originalmålningar till hela Ringcykeln visas i foajén.
  • Virtual Reality-film från "Rhenguldet". Station med VR-glasögon i foajén där du tas med på en unik resa rakt in på Stora scenen och ner i orkesterdiket. Längd nio minuter. Inspelad under förra årets "Rhenguldet". 

Premiären sänds i Sveriges Radio 21 december 2019.

Mer om uppsättningen, team och samtliga medverkande hittar du här. 

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen