Välkommen till ett tryggt besök.

Press

Publicerad 2 maj 2019

Vykortsberättelser blir berörande konserter – livestreamas samtidigt i Göteborg och Aten

GöteborgsOperans och Svenska Röda korsets internationella kör och Greek National Opera Intercultural Choir har skrivit vykort till varandra med berättelser om sina personliga resor. Berättelser som nu blivit musik. Den 8 maj sjunger de äntligen tillsammans – i Göteborg och Aten – samtidigt via videolänk.

Vocal postcards är en scenisk konsert som ges samtidigt i Göteborg och Aten. På GöteborgsOperan sjunger den internationella kören live, och körens grekiska motsvarighet livestreamas när de samtidigt uppträder i Aten.

Under repetitionerna av Vocal postcards.

Traditionella sånger från olika länder blandas med ett nytt stycke av kompositören Trevor Grahl, influerat av körmedlemmarnas personliga berättelser och erfarenheter som de delat med varandra genom att skicka minnen till varandra på vykort. Utdrag ur dessa kommer även att läsas upp för publiken. Och intresset är stort – biljetterna är nästan slut en vecka i förväg.

– Vocal postcards undersöker hur människor kan mötas och kopplas samman genom musik. Med konserten vill våra båda operahus lyfta röster och berättelser om olika slags resor, identitet, social och politisk kontext. Idén är sprungen ur en nyfikenhet att vilja veta mer om varandra. Vilka historier bär vi på? Hur liknar din historia min? Hur kan vi genom våra historier förstå mer om varandra och världen? Hur kan en sång som är influerad av dessa historier, olika musikaliska traditioner och kulturer låta, säger GöteborgsOperans projektkoordinator Hanna Morau, som utlovar en berörande konsertkväll med två körer som under repetitionsperioden lärt känna varandra via länk.

Bakgrund:

GöteborgsOperan och Greek National Opera har varsin kör vars medlemmar kommer från hela världen. De bär på olika erfarenheter, talar olika språk och delar viljan att sjunga och skapa tillsammans. GöteborgsOperans samarbete med Svenska Röda korset inleddes i samband med musikalen Kristina från Duvemåla 2014. Under en vecka samlades nyanlända människor och professionella artister för att skriva egen text, musik och teater utifrån musikalen och deltagarnas egna erfarenheter. Syftet var att lyfta kopplingarna mellan vår samtid och den svenska historia som berättas i musikalen. År 2015 grundades GöteborgsOperans och Svenska Röda Korsets första internationella kör.

När:

GöteborgsOperan, Lilla scenen onsdag 8 maj kl. 18.00 och 20.00.

Ensemble

Live på scen: GöteborgsOperans och Svenska Röda korsets internationella kör

Livestreamas från Aten: Greek National Opera Intercultural Choir

Musiker:

FIOL: Erika Risinger

SLAGVERK: Michael Andersson

KLAVIATUR: Jakob Norin

KONTRABAS: Kenneth Örtendahl

HARPA: Patrizia Carciani Kvensler

Team:

KOMPOSITÖR: Trevor Grahl med flera

KÖRLEDARE/DIRIGENT: Bo Wannefors

REGISSÖR/INSTUDERARE: Tina Glenvik

KÖRLEDARE ATEN: Vasoula Delli

LJUD: Gavin Murphy

LJUS: Johan Hebbe

TEKNIK STREAMING: Peter Götzlinger, Thomas Johansson, Dan Offerlind

NETWORK MUSIC SPECIALIST: Rebekah Wilson

Mer om Vocal postcards

Mer om kören

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen