Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Press

Publicerad 13 oktober 2020

Ane Brun med GöteborgsOperans Danskompani – åtta scenkonstföreställningar från 23 januari

Dubbelt albumaktuella Ane Brun inleder 2021 med åtta föreställningar på GöteborgsOperans stora scen – där hennes musik presenteras på ett helt nytt sätt.
Scenkonstverket "12 songs" är skapat för GöteborgsOperans Danskompani av koreografen Kenneth Kvarnström, i nära samarbete med Ane Brun, GöteborgsOperans Orkester och gästande musiker. Bland annat utlovas tre låtar som aldrig tidigare framförts live.

Ane Brun

Sedan debuten 2003 har den Stockholmsbaserade, norska sångerskan vunnit en stor publik i Norden och världen. Mångfaldigt prisbelönt har Ane Brun de senaste åren gjort flera bejublade scenframträdanden med symfoniorkestrar och framträtt på både utsålda arenor och i Nobelprissammanhang. Med scenkonstverket "12 songs" presenterar hon och koreografen Kenneth Kvarnström hennes musik på ett helt nytt sätt.

– Det känns otroligt spännande att få vara med på en föreställning som "12 songs". Jag älskar dans, jag kan bli så otroligt berörd av bra dansare och koreografi, och att få se detta till min egen musik blir troligen en magisk upplevelse. Jag är också lycklig för att än en gång få framföra mina låtar med stor orkester, något jag har gjort mycket genom åren. Jag ser fram emot att få sjunga med Göteborgsoperans orkester! Jag hoppas att få uppleva mina låtar genom Kenneth Kvarnströms ögon. Att få se vad han ser i rörelser till mina melodier och historier, säger Ane Brun.

– Det kommer bli en annorlunda föreställning i och med det tredje elementet av dans och berättande och tolkning genom dans på scen samtidigt med mitt eget framförande av musiken. Jag tror det blir magiskt! Jag är djupt imponerad över Göteborgsoperans danskompani, och mycket ödmjuk och stolt över att få samarbeta med dem och med Kenneth Kvarnström. Jag har sett min musik tolkats av dansare många gånger förut, men har aldrig varit på scen samtidigt.

Finländaren Kenneth Kvarnström är en av Nordens mest betydelsefulla koreografer. Efter flera år som danschef vid kulturinstitutioner som Dansens Hus och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm arbetar han nu åter som koreograf på frilansbasis. Med lågmälda överraskningar talar hans koreografi ett tydligt språk, där musika¬liteten i rörelseflödet vävs samman med den sjungna texten.

– Efter att ha burit på tanken i flera år utan att finna rätt sammanhang uppstod en öppning för cirka två år sedan, genom GöteborgsOperans Danskompani och genom att Ane fann tiden – trots nytt albumsläpp och planerad världsturné. Vi har valt tolv låtar, nya som gamla och ska bygga ett fristående poetiskt universum runt dessa sånger. Några blir färgsprakande i svärtade färger, några tysta djuphavsdykningar eller fjäderlätta absurditeter, många handlar om dig och mig. Jag har nu den mest spännande tiden framför mig, det vill säga att gå in i repetitionsstudion och sätta igång arbetet tillsammans med dansarna och Anes musik. Så den 23 januari skall vi stå beredda, säger Kenneth Kvarnström.

I "12 songs" samarbetar Kenneth Kvarnström återigen med mode- och kostymdesignern Astrid Olsson, vars scenkreationer är en upplevelse i sig. Kostymerna följer de tolv sångerna och utvecklas från minimalistiska till extravaganta skapelser. "12 songs" blir första chansen på länge att höra Ane Brun live, innan hon sedan ger sig ut på Europaturné.

VÄRLDSPREMIÄR LÖRDAG 23 JANUARI 2021 kl 18:00, Stora scenen. (Om pandemiläget tillåter.)

Dansverk av Kenneth Kvarnström. Ane Brun i en världspremiär med GöteborgsOperans Danskompani och GöteborgsOperans Orkester. Ges i en helkväll, med titeln 12 songs + tillsammans med nypremiären av Contemporary dance av Hofesh Shechter. 8 föreställningar till och med 26 februari 2021. (Naturligtvis är genomförandet beroende på rådande smittspridningsläge under perioden.) Mer info

SAGT OM ANE BRUN:

”En av vår tids mest känsliga, lyhörda, mångfacetterade, upplysande, aldrig ospännande röster” (Sonic Magazine)

”Det är omöjligt att värja sig mot Ane Bruns ljuva stämma, hela kroppen fylls av värme” (GAFFA)

”A stellar songwriter” (The Arts Desk, UK)

För pressfrågor, kontakta press@opera.se, Emil Rinstad, 031-10 80 68 eller Marie Branner, 031-10 80 35


Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen