Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Press

Publicerad 22 oktober 2020

Äntligen! Dubbel världspremiär med GöteborgsOperans Danskompani 1 november

"Fortet" av norske publikfavoriten Jo Strømgren och "Continuim" av Christine Gouzelis och Paul Blackman, i deras första samarbete med GöteborgsOperans Danskompani. Tillsammans utgör verken danskvällen "Out of time". Världspremiär 1 november.

Vitsen är helt oönskad, men danskvällen "Out of time" hamnade på fel plats i tiden. Planerad till 2 oktober fick världspremiären skjutas på framtiden på grund av pandemin. Men 1 november – när GöteborgsOperan åter öppnar salongen för publiken – är det äntligen dags!

Kvällen inleds med "Fortet", skapat av den norske koreografen Jo Strømgren, som senast gjorde succé med det ömsint komiska verket "Ministeriet för olösta känslor" (som också får nypremiär veckan efter, den 4 november).

Fulla av kärnfulla absurditeter, torr ironi, oväntade vändningar, och med skarp samhällskritik som resonansbotten, har hans tidigare verk för GöteborgsOperans Danskompani beskrivits med ord som ”världsklass”, ”fullträff” och ”genialt”.

Denna gång leker han och danskompaniet med 1950-talets pojklitteratur, när vi möter den ridande polisen i Kanada vid ett (leksaks-)fort. Det är en helt vanlig dag, om det inte vore för att alla hästar verkar ha rymt. Det dråpliga anslaget till trots är tonen denna gång också en smula vemodig.

– I en alltmer krävande och komplicerad värld tror jag att allt fler saknar den enkelhet som minnen ger oss, antingen minnen från vår barndom eller från berättelser vi har hört. I en tid då fakta är svår att verifiera är det kanske heller inte så viktigt hur korrekt vår uppfattning om världen är. Subjektivitet är en frihet som vi tillåter oss själva och kanske aktivt använder oss av för att få sinnesfrid. Vi kan välja det bästa och glömma det värsta, menar Jo Strømgren.

Efter paus väntar "Continuim", av koreograferna Christine Gouzelis och Paul Blackman, som driver kompaniet Jukstapoz tillsammans i Aten. Duons kontrastrika verk kan vara allvarsamma, men lika gärna lekfullt absurda. De pendlar mellan kaos och harmoni och överraskar publiken med nya perspektiv.

I sitt verk för GöteborgsOperans Danskompani undersöker koreograferna tiden. Scenbilden domineras av obevekligt roterande bjälke och med hjälp av den underfundiga scenografin kan dansarna väva samman olika skeenden. Återuppleva episoder, undersöka alternativa händelsekedjor och återskapa fragmentariska minnen. Kanske är det möjligt att skapa en bättre historia och en bättre framtid?

– "Continuim" utgår från människans förmåga att anpassa sig till ständigt nya förutsättningar. I en hyllning till skönhet, sårbarhet och förstörelse blir dansarna gång på gång avbrutna av tidens framfart. Med tiden som lekplats försöker vi göra om eller reda ut historien, säger Christine Gouzelis och Paul Blackman.

OUT OF TIME - VÄRLDSPREMIÄR SÖNDAG 1 NOVEMBER kl 18.00 på Stora scenen.

Sex föreställningar t o m 28 nov. "Fortet" av Jo Jo Strømgren. Talad text på engelska, textas på svenska. "Fortet" är en samproduktion med Den Norske Opera & Ballett/Nasjonalballetten. "Continuim" av Christine Gouzelis & Paul Blackman.

Recensionsbiljetter till premiären den 1 november: På grund av situationen har vi ett ytterst begränsat antal recensionsbiljetter att erbjuda och tyvärr kan vi tvingas prioritera.

Mer information om "Out of time" här

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen