Alla föreställningar är inställda t.o.m. 31 oktober

Press

Publicerad 18 februari 2020

De gör specialskrivna rollerna i nya operan Mytomania

Urpremiären äger rum om exakt ett år. Nu avslöjar vi vilka som gör rollerna i Paula af Malmborg Ward och Kerstin Perskis nya stora opera – sångare som fått verket skrivet just för sina röster.

Ett dream team. Det säger kompositören Paula af Malmborg Ward om de sångare som den 20 februari 2021 ska ge sceniskt liv åt de karaktärer hon och librettisten Kerstin Perski ägnat lång tid att tänka kring.

– Vilket spektrum i uttryck – både sceniskt och vokalt! Det är oerhört inspirerande att skriva för de här sångarna, säger Paula af Malmborg Ward som träffat alla en och en innan hon började komponera hösten 2018.

De fem stora rollerna i nya operan "Mytomania" görs av Kerstin Avemo, Joachim Bäckström, Ann-Kristin Jones, Åke Zetterström och Ingrid Tobiasson.

– Jag har haft dem inuti huvudet länge nu, deras röster och personligheter – det smälter ju samman hos en sångare – som ju delvis är sina röster. Men det innebär inte att jag har gjort det fullständigt lent och bekvämt för dem, de kommer att få det mödosamt, säger Paula af Malmborg Ward och exemplifierar med Kerstin Avemos berömda höga koloratursopran – hon kommer att få sjunga ”lite låga grejer” också.

Kerstin Avemo, Joachim Bäckström, Ann-Kristin Jones, Åke Zetterström och Ingrid Tobiasson.

Urpremiären av "Mytomania" äger rum den 20 februari 2021 på GöteborgsOperans Stora scen. Verkets titel avslöjar en del av vad handlingen kretsar kring – en berättelse som dundrar rakt in i vår samtid: kirurgen Francis hyllas och älskas av alla för sin banbrytande medicinska forskning. Privat håller han liv i sitt äktenskap genom att gå i parterapi, samtidigt som han har en passionerad kärleksaffär med terapeuten. Men Francis forskning är en bluff, hela hans liv är ett luftslott. Och patienterna börjar dö, en efter en.

Den charmiga och framgångsrika svindlaren är en karaktär som fascinerar, blir till löpsedlar, böcker och dokumentärer – och nu alltså opera. Paula af Malmborg Ward och Kerstin Perski menar att vi lever i en tid som är manisk på myter, med stark längtan efter kickar och verklighetsförsköning, ett sug efter att få själva livet att slå ut i färg. Och när vi alla blir delaktiga i lögnens vackra förförelse, vem kan då vara visselblåsare och till vilket pris? Och vem vill lyssna?

Medverkande:

  • Kerstin Avemo, koloratursopran, gör rollen som dramats egentliga huvudperson, terapeuten Nelly. Nelly slits mellan sanning och lögn och kämpar för att få omgivningen att förstå att den upphöjde kirurgen är en mytoman. Kerstin Avemo är internationellt efterfrågad och prisbelönt, verksam över hela Europa och har sedan 2018, under tre år, GöteborgsOperan som hemmascen. Våren 2019 fick hon lysande kritik för sina insatser i operadubbeln "Nyckeln till drömmarna & Vox humana". Just nu, i februari/mars 2020, hyllas hon för sin tolkning av Mimì i "La bohème".
  • Joachim Bäckström, tenor, gestaltar den manipulative kirurgen Francis. På GöteborgsOperan har vi kunnat se honom som Michel i "Nyckeln till drömmarna" (med Kerstin Avemo), Turiddo i "Cavalleria rusticana", som Laertes i "Hamlet", Theseus i "Monstret i labyrinten" och senast återigen som Don José i nypremiären av "Carmen".
  • Ann-Kristin Jones, mezzosopran, gör rollen som Rita, kirurgens bedragna hustru. Ann-Kristin Jones är solist vid GöteborgsOperan. Här har hon bland annat sjungit Rosina i "Barberaren i Sevilla", Kompositören i "Ariadne på Naxos", Siebel i "Faust", Lola i "Cavalleria rusticana" och ses i vår även som Dorabella i "Così fan tutte".
  • Åke Zetterström, baryton, gestaltar Harald, kirurgens assistent som fattar misstankar om kirurgens banbrytande implantat. Åke Zetterström har som solist vid GöteborgsOperan gjort en lång rad stora roller, som titelrollerna i "Gianni Schicchi" och "Don Giovanni", Sixtus Beckmesser i "Mästersångarna i Nürnberg", Germont i "La traviata" och Alfio i "Cavalleria rusticana".
  • Ingrid Tobiasson, mezzosopran, gör rollen som Francis döda mamma. Hovsångerskan Ingrid Tobiasson är en av Sveriges mest erfarna och mångsidiga operasångare. Hon har sedan debuten 1985 etablerat sig som en uttolkare av operakonstens mest krävande mezzopartier, som titelrollen i "Carmen", Klytaimnestra i "Elektra" och Kundry i "Parsifal". Hon var länge knuten till Kungliga Operan i Stockholm men har sjungit på de flesta operascenerna i Sverige och gästat de stora europeiska operahusen. På GöteborgsOperan sågs hon senast som Zita i "Gianni Schicchi".

"Mytomania" är en opera av Göteborgstonsättaren Paula af Malmborg Ward och librettisten Kerstin Perski, efter en gemensam idé och originalhistoria av Kerstin Perski.

Paula af Malmborg Ward har ett tiotal operor bakom sig, liksom orkester-, kammar- och körverk, och även musik för tv. Hennes moderna tonspråk följer dramat in i varje skrymsle och vrå.

Dramatikern Kerstin Perski har skrivit flera libretton till nya operor, både i Sverige och internationellt. Bland annat skrev hon librettot till GöteborgsOperans förra urpremiär, "Notorious", med musik av Hans Gefors.

Dirigent är Andreas Hanson och regisserar gör Clara Svärd.

Föreställningsfakta:

​Opera i två akter. 

​Urpremiär 20 februari 2021 på Stora scenen.

​7 föreställningar t.o.m. 25 mars.

​Sjungs på svenska, med svensk text och engelsk översättning på textmaskin.

Team:

​Dirigent: ANDREAS HANSON

​Regi och koreografi: CLARA SVÄRD

​Scenografi och kostymdesign: MARIKA FEINSILBER

​Ljusdesign ANNA WEMMERT CLAUSEN

Medverkande:

​Francis: JOACHIM BÄCKSTRÖM

​Nelly: KERSTIN AVEMO

​Rita: ANN-KRISTIN JONES

​Harald: ÅKE ZETTERSTRÖM

​Mamman: INGRID TOBIASSON

GÖTEBORGSOPERANS KÖR

GÖTEBORGSOPERANS ORKESTER

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen