Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Press

Publicerad 10 september 2020

Fortsatt stängt för publik på GöteborgsOperan i oktober – siktar på fyra premiärer i november

Som en konsekvens av fortsatt rådande myndighetsbeslut och riktlinjer håller GöteborgsOperan stängt för publik i oktober månad.

– I väntan på nya besked måste vi fokusera på ett öppnande längre fram. Nu hoppas vi på och laddar för att öppna starkt och säkert i november, med hela fyra premiärer på Stora scenen: "Cabaret", "Out of time", "Siegfried" och "Tosca", säger Christina Björklund, GöteborgsOperans vd.

Den publika verksamheten på GöteborgsOperan har varit inställd sedan den 12 mars, till följd av regeringsdirektiv och rekommendationer från ägaren Västra Götalandsregionen (VGR), för att förhindra smittspridning av det nya coronaviruset.

– Nu ser vi ljuset i tunneln och hoppas på nya besked från regeringen och efter det beslut från vår ägare VGR. Men innan dessa beslut finns på plats måste vi på ett ansvarsfullt sätt planera vår verksamhet och helhjärtat fokusera på ett planerat öppnande längre fram, säger Christina Björklund.

Andra teatrar öppnar nu för publik men GöteborgsOperan förlänger sin publika stängning en månad till. Varför?

– Så länge 50-gränsen för publikantal kvarstår så är det vår ägares, VGR:s, bedömning att vi inte får spela för publik. Om vår ägare efter nytt regeringsbeslut väljer att låta oss öppna återstår ändå många frågor och mycket arbete – vi kan till exempel inte sälja biljetter utan att veta hur många vi får ta in i salongen och exakt vilka säkerhetsföreskrifter som ska gälla. Att plocka bort oktober månads föreställningar, när läget fortfarande är så oklart för oss, ger oss möjlighet att planera och kraftsamla för att kunna möjliggöra ett bra och säkert öppnande för publik när det väl blir möjligt, säger Christina Björklund.

För november månad planeras i dagsläget hela fyra premiärer.

– Jag hoppas innerligt att GöteborgsOperan får öppna dörrarna i november och då med full kraft på Stora scenen i fyra premiärer: En vibrerande och omskakande "Cabaret", "Out of time" – en dubbel världspremiär med vårt danskompani, "Siegfried" – Wagners tredje del i Ringcykeln och den efterlängtade nypremiären av "Tosca" som vi inte kunde ge i våras. Vi lever i en tid som vi kommer att minnas länge och vi måste ta oss igenom den tillsammans. Vårt uppdrag, att skapa gemensamma ögonblick och upplevelser som gör människors liv större, känns viktigare än någonsin, säger Christina Björklund.

Uppsättningar och föreställningar som berörs är bland annat:

· "Out of time", höstens stora danspremiär den 2 oktober, får istället planerad publik premiär i november.

· "Champagnetårar", minioperett på regional turné, ställs in med förhoppning att ges senare.

· "Jubileumskonsert" – operan 100 år i Göteborg, regional turné, ställs in.

· "Ministeriet för olösta känslor", dansföreställning på regional turné, oktoberföreställningar ställs in.

Exakta publika premiärdatum för "Cabaret", "Out of time" och "Tosca" meddelas senare. "Siegfried" har sedan tidigare planerad premiär den 29 november.

De som har biljetter till nu inställda föreställningar kommer att kontaktas.


Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen