Alla föreställningar är inställda t.o.m. 31 oktober

Press

Publicerad 21 januari 2020

GöteborgsOperan första svenska operahus som ger Relaxed performance

Alla ska ges möjlighet att uppleva scenkonst. Relaxed performance är till för de som av olika anledningar tycker att det kan vara svårt att gå på en vanlig föreställning. Premiär 26 januari – och från och med i höst ger GöteborgsOperan Relaxed performance fyra gånger per säsong.

Under Relaxed performance råder en tillåtande inställning till rörelser och ljud bland publiken och en trygg och avslappnad atmosfär. Publiken kan röra sig, dansa, sjunga eller bara lyssna. Det är enkelt att ta sig in och ut ur salongen under föreställningen.

– Relaxed performance handlar om att välkomna alla. Självklart de med funktionsvariationer men vi vänder oss även till de som till exempel är ovana besökare, de som tycker att en ”vanlig” föreställning är på tok för lång, de med småbarn som är oroliga för att barnen ska störa eller någon som behöver gå ofta på toa, säger Malin Aghed, konstnärlig chef på Skapa, GöteborgsOperans kreativa verksamhet med inriktning på deltagande och gemensamt skapande.

Formen Relaxed performance finns på många konserthus världen över, men GöteborgsOperan är första svenska operahus som på just detta vis utvecklar sin verksamhet för att ge alla grundläggande förutsättningar att uppleva scenkonst.

– Vi har inspirerats av andra och hoppas kunna inspirera vidare. Vi märker att medvetenheten i dessa frågor ökar överallt. Och det unika med det GöteborgsOperan gör är att vi använder oss av ordinarie program som vi bearbetar och tillgängliggör.

Göteborgs Symfoniker på Göteborgs Konserthus var allra först ut för några år sedan och från och med januari 2020 samarbetar GöteborgsOperan och Göteborgs Symfoniker kring Relaxed performances.

– Vi på GöteborgsOperan kan komplettera med många olika scenkonstuttryck, som sång och rörelse, när vi utvecklar den traditionella formen att uppleva scenkonst, säger Malin Aghed.

Söndagen den 26 januari är det premiär för föreställningsformen på Lilla scenen. Under cirka 45 minuter ges en bearbetad version av säsongens musikal "Oliver!" – med musikalartister, barnensemble och musiker från Stora scenen-produktionen. Det blir även allsång till kända melodier och enkel koreografi som publiken kan delta i om man vill.

Kreativt team är Hanna Brehmer (regi och manusbearbetning) och Rasmus Hanák (rörelse/dans). Hanna Brehmer har koncentrerat handlingen kring pojken Oliver och fokuserar på barnens perspektiv. Hon har skalat av en lång rad vuxenroller för att få bort alla sidohistorier, samt lagt till en ”berättare” (spelas av Rasmus Hanák). För Hanna Brehmer är valet av tema och uppsättning viktigt:

– Nu spelar vi "Oliver!" och det känns viktigt att kunna ge en version av något som går på repertoaren just nu. Om jag får drömma så önskar jag att vi framåt kan fortsätta att utveckla den repertoar vi har och göra den så tillgänglig vi bara kan.

Malin Aghed har som mål att det ska vara enkelt att hitta kulturevent som passar alla:

– Jag ser framför mig ett slags tillgänglighetskalender, på samma sätt som tidningar idag publicerar andra kalendarier, där man enkelt och snabbt kan se vad som finns att göra och uppleva som funkar för alla.

Från och med i höst ges Relaxed performance två gånger per termin, alltså fyra gånger per säsong, med olika teman. Tillfället med "Oliver!"-tema återkommer den 9 maj.

När: Söndag 26 januari kl 12:30, Lilla scenen. Speltid ca 45 minuter. Fri entré mot biljett. Ges också lördag 9 maj kl 12.30 (biljetter till 9 maj släpps i februari).

Medverkande: musikalartister och barn ur "Oliver!"-ensemblen samt musiker ur GöteborgsOperans Orkester.

Läs mer och boka biljetter här

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen