Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Press

Publicerad 14 maj 2020

GöteborgsOperan streamar ”Così fan tutte”

Allt var klart för premiär. Två dagar innan kom beskedet: föreställningarna ställs in.
GöteborgsOperans uppsättning av ”Così fan tutte” kommer nu att streamas kostnadsfritt på HemmaOperan och på Göteborgs-Postens sajt.
– Jag ser det som ett slags tröstpresent till publiken – särskilt till alla de som redan hade köpt biljetter, säger regissören Mattias Ermedahl.

Den 14 mars skulle Mozarts snabba förväxlingskomedi "Così fan tutte" haft premiär på GöteborgsOperans Skövdescen. Efter två veckor med föreställningar i Skövde skulle ensemblen sedan ut på en lång, fullbokad turné i regionen och avsluta med ett antal föreställningar på GöteborgsOperans lilla scen.
Ingenting blev som planerat.

Regissören Mattias Ermedahl minns beskedet, som han och hela produktionen fick samma dag som genrepet var planerat: alla föreställningar ställs in med omedelbar verkan med anledning av restriktionerna kring det nya corona-viruset covid-19.
– Det är en oerhört speciell situation att stå framför en ensemble i full mask och kostym och säga ”det blir inget” efter nio veckors repetitioner. Luften gick ur oss alla. Men ur ensemblen föddes en stark energi, ett jävlar anamma att ändå göra någonting – inte bara splittras och vänta. Så man kan säga att vi nu bjuder publiken på ett slags filmat genrep av vad som inte kunde ges denna vår, men vi ser det även som ett avslut för vår egen skull, säger Mattias Ermedahl.

Föreställningen kommer att sändas söndag den 17 maj på GöteborgsOperans och Göteborgs-Postens sajter. Filmen kan sedan ses på GöteborgsOperans sajt HemmaOperan i tre veckor framåt.

Mattias Ermedahl understryker att han har regisserat för scen – och egentligen inte för kamera – men är väldigt glad för att man via digitala visningar kan ge publiken en fin upplevelse via skärm när inga liveföreställningar kan genomföras.

Om sin version av "Così fan tutte" säger Mattias Ermedahl:
– Det är en berättelse om att fånga dagen! Förverkliga dig själv! Följ ditt hjärta! Skriven 1790, i brytpunkten mellan upplysningstid och romantik, känns den musikaliskt fulländade "Così fan tutte" i allra högsta grad aktuell för vår tid. Mozart och da Ponte låter rätt bli fel och fel bli rätt. I vår uppsättning, 230 år senare, jobbar vi oförtrutet vidare med frågan: Är känslans seger över förnuftet kanske i själva verket det förnuftiga?

Förhoppningsvis kommer uppsättningen av "Così fan tutte" att spelas live i framtiden.

NÄR: Streamas from söndag den 17 maj kl 11:00

VAR: På GöteborgsOperans föreställningssajt  (https://gofilm.se/cosi-fan-tutte) och på gp.se (kostnadsfritt)

Föreställningen kan ses till och med den 7 juni på https://gofilm.se/cosi-fan-tutte
Föreställningslängd: ca 2,20 h. Sjungs på svenska

Om uppsättningen:
"Così fan tutte" är en förväxlingskomedi där två unga systrar luras att vara otrogna efter en cynisk vadslagning. Medverkar gör sex sångare och fem musiker i Ermedahls version, med fiffigt flexibel scenografi av Gunnar Ekman. Musikalisk ledning: Joakim Kallhed.
Solisterna Ann-Kristin Jones (Dorabella), Frida Engström (Despina) och Sami Yousri (Don Alfonso) är välbekanta för GöteborgsOperans publik. Matilda Sterby (Fiordiligi), Hannes Öberg (Guglielmo) och Per Lindström (Ferrando) möter vi här för första gången.

Kort om handlingen:
Titeln "Così fan tutte" kan översättas till ungefär ”så gör de alla” – och är en ledtråd till intrigen. Librettot av Lorenzo da Ponte (som samarbetade med Mozart även i "Figaros bröllop" och "Don Giovanni") bygger på en sann historia om en cynisk lek. Två killar slår vad med en äldre bekant om att deras flickvänner aldrig skulle kunna bedra dem. Killarna är säkra på sin sak, men efter att de själva förklätt sig och försökt förföra varandras flickvänner förflyttas positionerna. Förväxlingar, dråpligheter och lögner leder till otrohet, desperation och svartsjuka – men också till åtrå och kärlek. Men mellan vilka? Vem vinner vadet? Och vem vinner kärleken?

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen