Välkommen till ett tryggt besök.

Press

Publicerad 6 mars 2020

Mozarts ”Così fan tutte” åker regionen runt

Mozarts fartfyllda opera "Così fan tutte" är en förväxlingskomedi där två unga systrar luras att vara otrogna efter en cynisk vadslagning. Nu turnerar GöteborgsOperan regionen runt med en ny uppsättning av Mattias Ermedahl – som själv sjöng en av huvudrollerna för 25 år sedan.

– Förverkliga dig själv! Fånga dagen! Följ ditt hjärta! Skriven 1790, i brytpunkten mellan upplysningstid och romantik, känns den musikaliskt fulländade "Così fan tutte" i allra högsta grad aktuell för vår tid. Mozart och da Ponte låter rätt bli fel och fel bli rätt. I vår uppsättning, 230 år senare, jobbar vi oförtrutet vidare med frågan: Är känslans seger över förnuftet kanske i själva verket det förnuftiga? Kanske kommer vi aldrig fram till svaret, men det är väldigt kul på vägen…

Så säger regissör Mattias Ermedahl om sin uppsättning av Mozarts opera, med premiär på GöteborgsOperan Skövdescenen den 14 mars. 1995 sjöng Mattias rollen som Ferrando på Stora scenen i det då helt nya operahuset i Göteborg. Nu har han kokat ner operan till turnéformat, med fiffigt flexibel scenografi av Gunnar Ekman. Med sex sångare och fem musiker blir det intima föreställningar där publiken kommer riktigt nära.

Hannes Öberg (Guglielmo), Ann-Kristin Jones (Dorabella), Matilda Sterby (Fiordiligi), Per Lindström (Ferrando).

Solisterna Ann-Kristin Jones (Dorabella), Frida Engström (Despina) och Sami Yousri (Don Alfonso) är väl bekanta för GöteborgsOperans publik. Matilda Sterby (Fiordiligi), Hannes Öberg (Guglielmo) och Per Lindström (Ferrando) möter vi här för första gången.

Alla sjunger och talar på svenska, och i musiken visar Mozart upp sitt absoluta gehör för hur mänskliga känslolägen bäst kan förmedlas i toner.

Handlingen då?

Titeln "Così fan tutte" kan översättas till ungefär ”så gör de alla” – och är en ledtråd till intrigen. Librettot av Lorenzo da Ponte (som samarbetade med Mozart även i "Figaros bröllop" och "Don Giovanni") bygger på en sann historia om en cynisk lek. Två killar slår vad med en äldre bekant om att deras flickvänner aldrig skulle kunna bedra dem. Killarna är säkra på sin sak, men efter att de själva förklätt sig och försökt förföra varandras flickvänner förflyttas positionerna. Förväxlingar, dråpligheter och lögner leder till otrohet, desperation och svartsjuka – men också till åtrå och kärlek.

Men mellan vilka? Vem vinner vadet? Och vem vinner kärleken?

Efter två veckor i Skövde blir det lång turné i Västra Götalandsregionen, från Mellerud i norr till Tidaholm i öster – med avstickare även till Ängelholm och Varberg – innan uppsättningen slutligen landar på GöteborgsOperans lilla scen med fem föreställningar 12–19 maj.

COSÌ FAN TUTTE – PREMIÄR 14 MARS PÅ GÖTEBORGSOPERAN SKÖVDESCENEN

Opera buffa i två akter av Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791). Libretto av Lorenzo da Ponte. Sjungs på svenska. Svensk översättning Bengt Nordfors. Dialogbearbetning Mattias Ermedahl. Spelas till 19 maj 2020. Längd: 2 timmar och 45 minuter, inkl. 1 paus. Turnéplan, se nedan.

Mer information om "Così fan tutte", pressbilder, medverkande och turnéplan här

För pressfrågor eller recensionsbiljetter, kontakta Niklas Fahlén: niklas.fahlen@opera.se, 0703-14 51 27 (spelperioden i Skövde och turnén) och press@opera.se, 031-10 80 68, 031-10 80 35 (spelperioden i Göteborg)

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen