Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Vinprovning

VINPROVNING

Vinprovning GöteborgsOperans sommelier, Ousainou Mbye, guidar dig genom utvalda viner.

1. Druvprovning

Prova fyra viner gjorda på samma druva – men från olika länder. Vad är det som gör att vin på exempelvis druvan Chardonnay kan smaka på så många olika sätt? Vad skiljer dem åt i växtplats, klimat och framställning?

2. Världsdel

Prova fyra viner från samma världsdel och upptäck det unika hos varje specifik region. En europeisk provning tar oss genom en italiensk Sangiovese, en fransk Bordeaux, en spansk Rioja och en portugisisk Touriga Nacional. Du kan också färdas genom Sydamerika och upptäcka en argentinsk Malbec, en argentinsk Bonarda, en chilensk Carménere och en tannat från Uruguay.

3. Ost & vin i kombination

Vi provar fyra ostar tillsammans med fyra viner. Den klassiska kombinationen till ostbricka är ett kraftigt rött vin, en klase druvor och paprikaringar eller päronklyftor. Är detta verkligen den ultimata kombinationen? Vilka ostar du väljer, hur mycket smak de har, hur länge de har lagrats är viktiga saker att tänka på när du väljer dryck till din ostbricka. Ofta passar till exempel ett sötare vin bättre än ett torrt.

4. Mat & vin i kombination

Vi provar fyra viner tillsammans med de fem grundsmakerna – salt, sött, beskt, surt och umami – och reder ut vad som fungerar och vad som absolut inte fungerar. Varför väljer vi vissa viner till vissa rätter? Vad händer när vi kombinerar sträva viner med sälta? Och varför bör man välja viner med sötma till hetare rätter?

5. Champagneprovning

Låt världens mousserande viner utmana äkta champagne! Hur står sig en spansk Cava och en sydafrikansk Cap Classique i jämförelse med Frankrikes stolthet? Under denna provning lär du dig kort champagnens historia, tillverkning, vinifikation med mera. Hittar du champagnen? Prova, smaka och tyck till.

Minimum 10 personer.
Vinprovningen tar cirka 1,5 timma.
Vid bokning av vinprovning ber vi om 4 veckors framförhållning.
Boka på 031-13 13 00

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen