Ringenprojektet

Ringen|projektet

2018–2021

Nibelungens ring av Richard Wagner

Dirigent EVAN ROGISTER
Regi STEPHEN LANGRIDGE
Scenografi & kostymdesign ALISON CHITTY

Rhenguldet – premiär november 2018
Valkyrian – premiär november 2019
Siegfried – premiär november 2020
Ragnarök – premiär november 2021

Biljetter

I mars 2018 släpper vi ett begränsat antal biljetter i specialpaket till hela Ringen, d v s en opera per säsong 2018–2021. Biljetter till enstaka operor släpps i samband med försäljningsstart på våren respektive spelår. 

Varje opera i Ringen kommer att spelas in av GöteborgsOperans inspelningsstudio och visas i samband med nästa dels premiär samt via GOfilm.se (vår webbsida för filmade föreställningar).

Vi är redo! Är ni redo? 

Richard Wagners epos Nibelungens ring – ”Ringen” – är operavärldens Mount Everest. Berättelsen spänner över tre generationer och fyra operor med en sammanlagd speltid på över 15 timmar. Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök uruppfördes 1869–1876. De kom att ändra både musikhistorien och konstnärliga tankar i stort. 

Ringen är ett enormt projekt som få operahus kan axla. Under 2018–2021 kommer GöteborgsOperan att sätta upp en del ur Nibelungens ring per år, med den avslutande operan som en aktiv del i firandet av Göteborg 400 år.

Myten om ringen

Källan till Nibelungens ring är en nordisk myt. Den börjar med att titelns nibelung, Alberich, uppnår absolut makt genom att plundra jorden på dess naturresurser – guldet – och avsvära sig kärlek. Av guldet han stulit ur floden Rhen smider han sig en ring som ger makt över världen. Men ringen stjäls av överguden Wotan (Oden), och ges till jättarna som betalning för att de byggt gudarnas boning, Valhall. 15 timmar senare – efter makalösa kärlekshistorier, iskall hämnd, en drake och flygande hästar, när vi har rest från flodens botten till en eldomgärdad bergstopp – når vi slutligen fram till världens undergång, ragnarök. Där ställer vi oss frågan: Vad kan spira ur spillrorna?

En grön opera

Ringen berör en brännande aktuell fråga: människans exploatering av naturens resurser och de ödesdigra konsekvenser som detta får. Därför passar det extra bra att vi presenterar detta episka drama i en uppsättning med så liten miljöpåverkan som möjligt. 

GöteborgsOperan har länge prioriterat miljöfrågor och anses vara en föregångare i branschen. Med Ringen gör vi hållbarhet till en aktiv del också i de konstnärliga valen och tar därmed ytterligare ett steg framåt. Det konstnärliga teamet utlovar en uppsättning av högsta möjliga kvalitet, med en iscensättning som ligger nära dramats miljöbudskap.

Följ med oss på äventyr!

Till dig som arbetar inom lärosäten, näringsliv, turistorganisationer, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, civilsamhället … Vi söker samarbeten! 

Att bestiga operavärldens Mount Everest är roligare i gott sällskap. Speciellt om målet är att nå toppen på ett så hållbart och klimatsmart sätt som möjligt. Vi hoppas på många kreativa och utvecklande samarbeten och utbyten.

”Att sätta upp Ringen är en stor, konstnärlig utmaning som passar ett hus som GöteborgsOperan. Det är helt rätt att dessutom använda detta storverk till att undersöka hur långt vi kan komma i att minska vår påverkan på miljön, en av vår tids viktigaste frågor.” 

— Stephen Langridge, regissör och konstnärlig ledare Opera/drama 

Intresserad och nyfiken?

Kontakta oss på ringen@opera.se

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen